Kelder waterdicht maken

Als er vochtproblemen in de kelder zijn en de kelder is vochtig, dan kan het noodzakelijk zijn om de kelder waterdicht maken. Maar voordien moet je wel een goede vochtanalyse laten uitvoeren. Je moet immers weten wat de bron is van het vochtprobleem. Pas als je de bron weet kun je ook gericht het probleem aanpakken en je geen tijd en geld verloren door de kelder op een verkeerde wijze waterdicht te maken.

Waar aan denken bij het waterdicht maken van de kelder?

Er zijn verschillende manieren om de kelder waterdicht te maken. Het is gebruikelijk om dit van binnenuit te doen. Van buitenaf is haast onmogelijk en een zeer kostbare aangelegenheid. Dit ook enkel van toepassing bij de bouw van een volledig nieuwe kelder. Een voordeel van de kelder van binnenuit waterdicht maken is dat je ook direct andere klussen erbij kunt doen, zoals bijvoorbeeld het isoleren van de kelder. Vooral als je de kelder als leefruimte gaat gebruiken is dit aan te raden, zodat je kunt besparen op de energiekosten. Ook als de kelder waterdicht hebt gemaakt blijft de kelder gevoelig voor vocht. Dit komt omdat hij onder grondniveau ligt. Grondwater zal na het waterdicht maken niet meer de kelder inkomen, maar door condensvorming kun je last van een vochtige kelder blijven houden. Welke methode je ook kiest voor het waterdicht maken van de kelder, houd altijd rekening met een goede ventilatie. Zo voorkom je condensatie en blijft het binnenklimaat in de kelder gezond. Lees ook meer over de kostprijs kelder waterdicht maken.

Bekuipen

De kelder bekuipen is de meest toegepast methode om vocht buiten de kelder te houden. Deze methode is zeer geschikt om binnensijpelend grondwater tegen te houden. Bij bekuiping wordt de gehele kelder aangepakt, zoals alle keldermuren en eventueel ook de vloer. Tegen de keldermuren worden meerdere lagen waterdichte cement- en mortellagen aangebracht, zodat de muren goed waterdicht zijn. Wel dient voordien de muur goed gereinigd te worden en gaten en scheuren gerepareerd te worden. Als de vloer erg veel te lijden heeft onder vocht is en plaatsen van een nieuwe vloerplaat een oplossing.

Keldermuren injecteren

Heb je in de kelder veelvuldig last van optrekkend vocht? Dan is het injecteren van de muren een oplossing. Er worden gaten in de muren geboord en deze boorgaten worden gevuld met een waterdichte vloeistof. De vloeistof zal zich in het metselwerk dringen en daar uitharden. De kelder heeft op deze manier een waterkering gekregen dat optrekkend vocht tegen zal houden.

Kelderdrainage

Hoewel bekuipen een zeer effectieve oplossing is om de kelder waterdicht te krijgen, zal niet elke kelder hiervoor geschikt zijn. Door een te grote ondergrondse waterdruk of een onstabiele kelder zal het nieuwe metselwerk gevoelig blijven voor scheuren. Er kan dan gekozen worden voor kelderdrainage. Deze methode maakt de kelder niet waterdicht, maar je het wel controle over de afvoer van het water. In de kelderwanden en de vloer wordt een noppenfolie geplaatst met kleine kanaaltjes erin. Deze kanaaltjes zorgen ervoor dat insijpelend vocht wordt afgevoerd naar een verzamelput zonder dat de kelder hierbij nat zal worden. Je hebt nu de wijze waarop vocht afgevoerd wordt beheersbaar gemaakt en je zult geen last krijgen van vochtproblemen.